Eduskunnassa mietitään pikavipeille korkokattoa ja ahkerimmat edustajat ajavat sen enempää miettimättä pikavippien täyskieltoa. Porvareiden edustaja Sampsa Kataja haalii nimiä aloitteeseen, millä halutaan kieltää pikavipit kokonaan. Optiona on kovien rajojen laittaminen pikavippialalle, mikä on käytännössä sama juttu kun lainojen kieltäminen kokonaan.

Miksi? Pikalainat aiheuttavat murto-osan luottohäiriöistä Pohjolassa ja ovat huonossa huudossa jouduttuaan lehdistön hampaisiin. Paljon suurempi osa Maamme luottohäiriöistä johtuu rahoituslaitosten myöntämistä lainoista. olisiko siis järkevämpää kieltää kulutusluotot kokonaan? Saattaisi parin suuremman rahoituslaitoksen johtajat vähän ärähtää jos tätä lakialoitetta ruvettaisiin tekemään.

Jos pikavipit kielletään kokonaan ja kansalla ei ole mahdollisuutta ottaa lainaa heti, niin tämä aiheuttaa luultavasti ainoastaan sen, että asiakkaat lähtevät mieluummin ottamaan suurempia vippejä kuten rahoituslaitosten myöntämiä kulutusluottoja. Jos Pohjolassa halutaan varjella tällä tavalla asiakkaita jotka omasta vapaasta halustaan ottavat lainaa ja ajautuvat vaikeuksiin, niin siinä tapauksessa jokainen pikalaina pitäisi asettaa kieltoon. Tämä luultavasti johtaisi enemmän ja enemmän rötöstelyyn ja aiheuttaisi kaaoksen.

Arkadianmäen paneeleissa pikalainafirmoja verrattiin jopa mafiaan. On fakta että epärehellisiä pikalainafirmoja löytyy edelleenkin pilvin pimein. Tämä arkadianmäen lakialoite voi kuitenkin viedä tuhansien kansalaisten työt, jotka työskentelevät rehellisten lainayritysten palkkalistoilla. Eikö siis olisi järkevämpää keskittyä kitkemään pois rikolliset pikavippiyritykset?

Kansanedustaja Olli Immonen ei hyväksy pikavippien täyskieltoa. Immonen ei kannata kieltoihin perustuvaa suomea. Täyskielto on myös lakikirjan mukaan erittäin vaikea lyödä läpi koska pikavippiyritykset luultavasti vain siirtävät yritystoimintansa muualle. Immosen ajatuksissa piilee se viisaus, että kun jotain kielletään, niin aina on kiertotie. Miksi ei siis fokusoitaisi ongelmaan. Ovatko pienet 100 Euron pikavipit todella se syy Suomalaisten velkaantumiseen?

Suomi on tuhansien erilaisten rajoitusten ja sääntöjen paikka. Arkadianmäen kieltokiintiö ei millään näytä tulevan täyteen. Heti kun jotain on pielessä niin se pitää kieltää, mutta onko tämä ratkaisu itse ongelmaan?

Vuoden 2011 faktojen pohjalta 0,9 % kaikista luottorekisterimerkinnöistä Pohjolassa aiheutui vipeistä ja 99.1 % muista lainoista tai laskuista. Onko probleema siis isossa kuvassa oikeasti niin iso että kansanedustajat keskittävät työaikansa tämänkaltaisen lakialoitteen ajamiseen?